Platanias Kreeta

Platanias on ihana rantalomakohde Kreetalla Hanian kaupungin vieressä. Se on sopivan pieni kohde, niin että kaikki siellä on lähellä toisiaan. Mutta toisaalta siellä on paljon palveluita ja se on Hanian rannikon lomakylistä suurin. Siellä on kreikkalaisia ravintoloita, musiikkibaareja, kahviloita ja muutama disco. Siellä on myös supermarket, posti ja pankki. Upea neljän kilometrin mittainen ranta on ehdottomasti parasta Haniassa. Plataniaksessa on viehättävä vanha kaupunki, joka sijaitsee mäen harjanteella korkealla. Sinne pääsee kulkemalla ihastuttavan oliivilehdon läpi. Jos ei jaksa kävellä, niin siellä on tarjolla aasikyyti. Aasin selässä pääsee ylös muutamalla eurolla. Platanias on saanut nimensä sen mukaan, että Plataniaksen joen varressa kasvaa platanias-puita. Plataniaksessa lomailu on rentouttavaa. Päivisin lekotellaan rannalla ja nautitaan ihanasta Välimerestä. Illalla syödään illallista jossain tunnelmallisessa kreikkalaisessa tavernassa ja sen jälkeen voi nauttia drinkin musiikkibaarissa tai jäätelön jätskibaarissa. Jos haluaa enemmän tekemistä tai virikkeitä lomailuunsa niin vain kymmenen minuutin taksimatkan päässä on vilkas Hanian lomakaupunki.

Rannat Plataniaksella

Ranta on aivan ihana. Siinä on matalia kohtia ja syviä kohtia, joten jokaiselle löytyy omaan makuun sopiva poukama. Hiekka on vaaleaa ja hienoa ja meri turkoosia. Paikka paikoin rannalla on vuokrattavissa aurinkotuoleja ja –varjoja. Hotellit sijaitsevat rannan lähellä, joten sinne on kaikkialta lyhyt matka kävellä. Keskikesällä Plataniaksen rannalla saattaa olla ruuhkaisaa, mutta alkukesällä ja syksyllä on väljempää.

Ruoka ja ravintolat

Suurin osa Plataniaksen ravintoloista tarjoaa kreikkalaisen keittiön antimia. Ruoka on todella hyvää ja yleensä suomalaiset pitävät kreikkalaisesta ruoasta. Toki siellä on tarjolla myös kansainvälistä ruokaa. Suosittuja alkuruokia ovat kreikkalainen salaatti, fetajuusto, pienet fetapiirakat ja dolmades viininlehtikääryleet. Pääruoista tunnetuimpia ovat moussaka –munakoisojauhelihavuoka, stifado-lihasipulipata ja souvlaki –lihavarras. Kreikkalaiset viinit sopivat hyvin kreikkalaisen ruoan kanssa. Kannattaa maistaa hieman pihkalta maistuvaa paikallista retsinaa. Jälkiruoaksi ravintoloissa tuodaan yleensä talon puolesta tilkka ouzoa, väkevää anisviinaa.

Nähtävyydet ja retkikohteet

Vanha kaupunki Plataniaksen vuoren rinteellä on näkemisen arvoinen paikka. Agioi Theodorin saari, joka on ihan Plataniasta vastapäätä, on luonnonsuojeltu saari. Siellä elää harvinaisia kri-kri vuoristovuohia. Kreetan suurin nähtävyys on Gramvoussan linnoitus, joka on 137 metriä korkea ja se on peräisin venetsialaiselta ajalta. Huhun mukaan linnoitukseen on kätketty suuri merirosvoaarre. Hania sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Plataniaksesta ja siellä on paljon nähtävää. Muun muassa monia museoita ja raunioita.

Plataniaksessa kannattaa vuokrata auto, sillä ajamalla saaren eri osiin voi nähdä paljon enemmän. Kreetalla on hyvät ajotiet, toki ajokulttuuri poikkeaa hieman suomalaisesta ja vuoristoteillä joutuu rattia kääntämään ehkä enemmän kuin mihin olemme tottuneet. Näin voi kuitenkin löytää niitä ihania paikallisia kyliä tai rauhallisia rantapoukamia, jotka jäävät omiin lomamuistoihin ikuisiksi ajoiksi.

Lähde lomalle Plataniakseen

Plataniakseen pääsee Suomesta lomalle helposti ja edullisesti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *