Kreetan äkkilähdöt

Kreetan saari on suurin matkailusaari Kreikassa. Jos otat äkkilähdön Kreetalle, niin saat lomallasi takuuvarmaa aurinkoa, näet kaunista luontoa, upeita rantoja sekä koet kreikkalaista elämänmenoa parhaimmillaan. Kreeta on erittäin suosittu lomakohde ja sen takia Kreetalle on yleensä paljon äkkilähtöjä tarjolla. Jos käy hyvä tuuri, niin äkkilähdön Kreetalle voi saada todella halvalla.

Äkkilähtö tarjoaa nopean lähdön pois arjesta ja rentoutusta Suomen harmaan sään keskellä! Kreetan matkoissa on paljon valinnan varaa ja lomakohteita on tarjolla jokaiseen makuun. Jos kaipaat vain rannalla löhöilyä, niin ota äkkilähtö johonkin pittoreskiin pieneen kreetalaiseen kylään ja jos kaipaat menoa ja meininkiä, niin suurempi lomakaupunki kuten Hersonissos tai Hania tarjoaa Sinulle parhaimman äkkilähtövaihtoehdon. Halvimman äkkilähdön Kreetalle voi saada niin, että valitsee määrittelemättömän majoituksen. Tämä antaa matkanjärjestäjälle vapaat kädet ja tällaisen matkan ostaja voidaan laittaa aivan mihin hotelliin mihin päin saarta tahansa. Tämä sopii matkailijoille, jotka eivät halua suunnitella liikaa ja jotka ovat valmiita antamaan lomaviikkonsa kohtalon käsiin…

Kreetan saari

Kreetan saari on eräs Välimeren suurimmista saarista ja se on Kreikan eteläisin saari. Kooltaan Kreeta on pituudeltaan 250 kilometriä ja leveydeltään 60 kilometriä. Kreeta sijaitsee Euroopan ja Afrikan puolivälissä ja siellä on asukkaita noin puoli miljoonaa. Erityisen Kreetan saaresta tekee se, että siellä on kolme eri ilmastovyöhykettä. Samalla saarella on sekä lumihuippuisia vuoria että kuumia palmurantoja. Kreetan länsiosissa on korkeita vuoria ja vehreitä laaksoja hiekkarantoineen ja itäosat puolestaan ovat karumpia, joissa on kuivahkoja ylätasankoja sekä oliivilehtoja ja hiekkarantoja. Kaiken kaikkiaan Kreeta on siis todella monipuolinen.

Historiallinen ja aito Kreeta – paljon nähtävää

Kreetan saaressa on jotain erityistä, jotain tarunhohtoista tunnelmaa, mitä ei löydä muilta Kreikan saarilta. Kreetalla on dramaattinen historia, josta on muistona monia kreetalaisia nähtävyyksiä. Taru kertoo, että muun muassa ylijumala Zeus on syntynyt Kreetan saarella. Kreetalainen tunnelma on myös jotenkin leppoisampaa kuin muualla Kreikassa. Vaikka matkailijoita on paljon suosituimpina lomakuukausina, niin kreetalaiset silti elävät omaa elämäänsä sulassa soinnussa turismin kanssa. Äkkilähtö Kreetalle luo varmasti upeita muistoja ja mieliinpainuvia hetkiä kauniissa ja aidossa kreikkalaisessa ympäristössä. Kreetalla kaikesta huokuu historiaa. Saaren tunnetuin nähtävyys on Heraklionin lähellä sijaitseva Minoksen Knossos palatsi raunioalueineen, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Rethymnonin kaupunki jo itsessään on historiallinen nähtävyys ja siellä sijaitsee muun muassa eräs Välimeren suurimmista venetsialaisista linnoituksista. Hanian vanha kaupunki ja sen venetsialainen satama ovat tärkeitä ja tunnelmallisia vierailukohteita Kreetalla. Esimerkiksi illallisen nauttiminen kauniissa Hanian satamassa auringon laskiessa jää varmasti ihanana matkamuistona mieleen. Myös Hanian arkeologinen museo ja merenkulkumuseo tarjoavat paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Auton vuokraamalla pääsee helpoiten kulkemaan paikasta toiseen ja auton vuokraus Kreetalla on myös todella edullista Suomen hintoihin verrattuna.

Harrastusmahdollisuudet Kreetalla

Vesiurheilu

Ehkä sanomattakin on selvää, että Kreetan suosituimmat harrastusmahdollisuudet liittyvät veteen ja mereen. Lämmin ja kirkas Välimeri näyttelee niin suurta osaa tällä saarella, että sitä kannattaa hyödyntää myös harrastuksissa. Suurimmilla rannoilla on mahdollista harrastaa kaikenlaista vesiurheilua, kuten purjelautailua, vesihiihtoa, vesijetillä ajamista ja polkuveneilyä. Uinti on toki kaikista suosituinta ja snorklaillessa pääsee näkemään mielenkiintoista vedenalaista elämää. Limnoupolisin vesipuisto, joka sijaitsee 8 km päässä Haniasta, tarjoaa kaikenlaisia vesiliukumäkiä niin vauhdinnälkäisille aikuisille kuin lapsillekin.

Vaellus ja patikointi:

Kreetan luonto on niin monipuolinen ja upea, että loistava tapa viettää Kreetan lomaansa on patikointi. Erityisesti kevät ja syksy sopivat parhaiten vaelluksen harrastajille, sillä tällöin ei ole vielä liian kuuma ja  keväällä luonto on vasta herännyt kukkimaan ja luonto on todella kaunista. Kreetalla on paljon eri tasoisia vaellusreittejä sekä kokeneimmille vaeltajille että vasta-alkajille. Kaikkein rohkeimmat vaeltajat voivat lähteä kokemaan Kreetan Lefka Orin vuorille Samarian solan ja sen tarjoamat seikkailumahdollisuudet. Lefka Orin vuoret kohoavat jopa 2,5 kilometrin korkeuteen, joten maisemat ylhäältä ovat todella henkeäsalpaavat.

Pyöräily saarella onnistuu myös hienosti, koska tiet ovat hyvässä kunnossa ja välimatkat kylien välillä ovat lyhyet.

Kreetan uimarannat

Kreetan saaren rannikolla on sadoittain eri kokoisia ihastuttavia uimarantoja, sekä hienohiekkaisia rantoja että mukulakivirantoja. Pohjoisrannikolla sijaitsevat kaikkein suurimmat rannat, joista suosituimmat ovat Agios Nikolaoksen ja Rethymnonin rannat. Kreetan eteläosan rannat ovat pienempiä ja ne sijaitsevat lahtien pohjukoissa. Jos siis haluaa tuulisen rannan esimerkiksi surffauksen harrastajana, niin saaren pohjoisosan rannat ovat parempia. Kreetan suosituin ranta lienee Vai, joka sijaitsee Kreetan koillisosassa ja se on kuuluisa myös siitä, että siellä kasvaa Euroopan ainoita kotoperäisiä palmuja. Toinen suosittu ja erityisesti lapsiperheiden suosiossa oleva ranta on Elafonisi. Elafonisin rannalla matalaa riittää satojen metrien ajan ja koska ranta ei sijaitse minkään lomakohteen välittömässä läheisyydessä, niin useat matkanjärjestäjät tekevät sinne päiväretkiä. Jos haluaa rentoutua syrjässä muista ihmisistä, niin Kreetalla on tosi paljon pieniä ihania rantoja, joille pääsee vain auton vuokraamalla ja ajamalla pientä ja mutkaista tietä pitkin perille. Ajomatkalla voi samalla jännittää, että puhkeaako vuokra-auton rengas vai ei J. Tällaisia ovat esimerkiksi Balos, Preveli ja Falassarna, vain muutamia mainitakseni.

Sää Kreetalla

Äkkilähdöt Kreetalle kannattaa varata kesälle, sillä paras lomailusää Kreetan saarella on toukokuusta syyskuuhun. Tällöin voi olla varma siitä, että aurinko paistaa ja merivesi on uintilämmintä.  Lämpötila kohoaa kesäkuukausina jopa yli +30 asteen. Talvikaudella Kreetalle ei niin paljoa tehdäkään matkoja, sillä talvella Kreetalla sataa ja on viileää. Keskikesällä on eniten äkkilähtöjä tarjolla ja silloinkaan Kreetalla ei ole liian kuuma, sillä vilvoittava merituuli puhaltaa helteen keskellä. Jo toukokuusta alkaen myös merivesi lämpenee niin, että se on yli +20 asteista.

Kreetan äkkilähtökohteet

Kreetalla on tarjolla useita matkakohteita rauhallisista pikkukylistä isompiin lomakaupunkeihin. Hania ja sen vierustalla vieri vieressä toisiaan sijaitsevat Agii Apostoli, Agia Marina, Platanias. Kato Daratso ja Kato Stalos ovat kauniita ja suosittuja perheiden suosimia lomakohteita, joista jokainen on omanlaisensa. Hersonissos ja Stalis tarjoavat paljon tekemistä ja kokemista aktiivisille matkailijoille. Rethymnonin kaupunki on suurempi ja ehkä tunnetuin lomakaupunki Kreetalla. Kalives ja Almyrida puolestaan ovat hieman uudempia lomakohteita ja tarjoavat aitoa kreikkalaista rauhaa lomailijoille. Valitse oma äkkilähtökohteesi omien mieltymystesi mukaan ja mieti, että minkälaista lomailua tällä kertaa kaipaat eniten.

Lennot Kreetalle

Kreeta on monen matkanjärjestäjän valikoimissa, joten sinne saa äkkilähdön tai lennon usein todella halvalla. Kreetalla on kaksi eri lentokenttää, jonne äkkilähdöt ja muut lennot suuntautuvat. Lentokentät sijaitsevat Haniassa sekä Heraklionissa, joka on toiselta nimeltään Iraklion. Lentokenttä määräytyy sen perusteella, että kumpi on lähempänä valitsemaasi matkakohdetta. Lentoaika Helsingistä Kreetan molemmille lentokentille on noin 3 h 55 min. Vilkkaimpina lomakuukausina Kreetalle pääsee Suomesta myös Helsingin lisäksi maakuntakentiltä.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *