Paros

Paros on ihastuttava pieni Kykladien saariryhmään kuuluva saari Kreikassa. Paroksella voi nauttia lomastaan todella kauniissa ja valokuvauksellisessa ympäristössä. Siellä on hienoja hiekkarantoja, hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon näkemistä. Paroksella ei käy paljon matkailijoita, joten matkailija saa todella vieraanvaraista kohtelua. Valokuvauksen ystäville Paros on ihannekohde, sillä siellä on niin paljon kauniita maisemia.

Parikia ja Paroksen nähtävyydet

Parikia on Paroksen pääkaupunki ja se on todella kaunis paikka. Siellä on valkoiseksi kalkittuja taloja, holvikaaria, toreja ja viehättävää perikreikkalaista tunnelmaa. Parikiassa on myös uimarantoja lepoloman ja uimisen ystäville. Paroksen suurin nähtävyys on Katapouliani eli Sadan oven kirkko, joka on satoja vuosia vanha bysanttilainen kirkko. Se sijaitsee Parikiassa ja siellä kannatta ehdottomasti käydä lomansa aikana.

Paroksen naapurisaaret ovat Santorini, Naxos, Ios ja Mykonos ja niille on helppoa lähteä laivalla vierailulle, jos haluaa kokea lomallaan enemmän Kreikan saaria.

Naoussa

Toinen Paroksen tärkeä lomakohde on Naoussa, joka sijaitsee Paroksen pohjoisrannikolla. Naoussa on todella viehättävä ja charmantti kylä, jossa on upeita uimarantoja, loistavat vesiurheilumahdollisuudet sekä mukavat ostosmahdollisuudet.

Paroksen harrastusmahdollisuudet

Paroksella sallitaan laitesukellus, mikä tekee siitä sukeltamisen ystävien suosikkisaaren. Laitesukellus on nimittäin kiellettyä useimmilla Kreikan saarilla. Paroksen itärannikko on suosittua purjelautailurannikkoa. Sinne tulee lomailemaan purjelautailun harrastajia kaikkialta maailmasta. Vesiurheilumahdollisuudet ovat myös hyvät Paroksen saarella.

Paros sopii lomakohteeksi kaikille niille matkailijoille, jotka haluavat lomailla kuvankauniilla ja aidolla pienellä alkuperäisellä kreikkalaisella saarella ilman meluavia turistilaumoja. Jos kaipaa lomaltaan kansainvälistä ihmisvilinää, niin Parokselta ei löydä sitä. Paros on todella monipuolinen lomasaari, sillä siellä voi yhdistää rantalomailun kaupunkilomailuun. Tekemistä ja näkemistä nimittäin riittää rantojen ulkopuoleltakin. Parokselle on hieman hankalampi matkustaa kuin useille Kreikan suosituille lomasaarille, sillä Paroksella ei ole kansainvälistä lentokenttää. Kun matkaa Parokseen niin lento suuntautuu ensin Santorinille ja siitä jatketaan vielä laivalla Paroksen saarelle.

Katso tästä valmismatkat Suomesta Parokselle

Join the Conversation

3 Comments

 1. Hei,

  Anteeksi, mutta on pakko vähän kritisoida juttuasi Paroksesta. Ensinnäkin “Paroksella ei käy paljon matkailijoita”… no miten sen nyt ottaa. Paros on Kykladien saariston lauttaliikenteen solmukohta ja siellä on Santorinin ja Mykonoksen jälkeen eniten turisteja jos puhutaan saaren pääkaupungista Parikiasta. Todella vilkas paikka heinä-elokuussa.

  Ja sitten “Parokselle on hieman hankalampi matkustaa kuin useille Kreikan suosituille lomasaarille, sillä Paroksella ei ole kansainvälistä lentokenttää. Kun matkaa Parokseen niin lento suuntautuu ensin Santorinille ja siitä jatketaan vielä laivalla Paroksen saarelle.”… Väittäisin, että suurin osa meistä Parokselle matkaavista suomalaisista taittaa matkan niin, että lentää Ateenaan ja sieltä Pireuksen satamasta noin 4h laivalla Parokselle. Ainoastaan jos on esim. Apollomatkojen valmismatkalla, käy reitti Santorinin kautta. Koska Santorinille ei ole Suomesta reittilentoja, ei ole mitenkään järkevää rahallisesti tai edes ajallisesti lentää Suomesta sinne jos on matkalla Parokselle. Kykladien saaristosta taitaa Santorini olla ainoa saari minne ylipäätään Suomesta lennetään. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö siellä turisteja olisi koska on myös muita maita maailmassa ja Paros on monien muiden kansallisuuksien suosikkikohteita Kreikassa 🙂

  Ja plussaa tälle blogille siitä, että valotetaan vähän Kreikan saaria, joista on aina kiva lukea suomeksi. Enemmän kun löytyy juttuja muilla kielillä näistä pienemmistä saarista.

 2. Vanha juttu mutta kun nyt vasta osui silmiini niin haluan myös “korjata” joitain artikkeliin liittyviä asioita! Olen asunut Paroksella (Paroikiassa) yli 9 vuotta, ympäri-vuotisesti.
  Paros on (lamasta huolimatta, eikä verrattuna tietysti Santoriiniin yms lähelläkään!) turisti-saari toukokuusta lokakuuhun. Valitettavasti “perikreikkalainen” tunnelma on kesäkuukausina paljolti hävinnyt! Paroksella EI ole toreja! Tarkoitit ehkä “toreilla” vihannes-kauppiaita ja heidän liikkeitään tai ehkä kahta vihannes-myyjää sataman vieressä?
  “Paroksen suurin nähtävyys…”; kirkon nimi EI ole Katapouliani vaan Ekatontopyliani! Sadan oven kirkko kyllä (100 = kreikaksi ekaton) ja niistä ovista 99 on edelleen avoinna/nähtävillä! 110. avataan (tarun mukaan kun/jos Konstaninopoli/Istambul on jälleeen kreikkalaisten omistuksessa).
  Lähisaaret ovat jotkut mainitsemistasi, joskin unohdit kaikkein lähimmän, Antiparoksen saaren sekä Kykladien hallinollisen keskuksen Syroksen saaren (pääkaupunki Hermoupolis).
  Kuten Siiri aikasemmin kommentoi niin erittäin harvat (nykyisin ei juuri kukaan) tule tänne siten, että lentäisi Santorinille ja sitten laivalla Parokselle vaan nimenomaisesti Ateenan kautta.
  Ei varmasti enään tavoita ketään kirjoitukseni – toivottavasti artikkelin kirjoittajan kuitenkin!

 3. Lisäyksenä edelliseen; tein itsekin kirjoitusvirheitä äsken; Siis kirkon nimi on Ekatontapyliani ja tietysti tarkoitin 100. ovea! Myös Isanbulin kirjoitin huomaamatta väärin!!! Sori kirjoitusvirheet!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *