Santorinin on sanottu olevan Kreikan kaunein saari. Useimmat Kreikan postikortit on kuvattu Santorinilla ja sen upeat maisemat sekä kauniit auringonlaskut ovat jo vieneet monen matkailijan sydämen. Vitivalkoiset talot kreikansinisine kupolikattoineen, ihanat kreikkalaiset pienet kirkot, vaikuttavat jyrkänteet ja mustat laavakivirannat ovat Santorinin erikoisuuksia. Siellä on myös paljon arkeologisesti kiinnostavaa nähtävää. Ruoka on myös kreikkalaiseen tapaan erittäin hyvää ja merivesi lämmintä.
Santorinin länsirannikko on vuoristoista aluetta ja se kohoaa merestä jyrkkänä seinämänä. Santorinin itärannikko puolestaan on tasaisempaa ja siellä on hauskoja mustan laavahiekan peittämiä rantoja. Santorini on saanut alkunsa jättimäisen tulivuorenpurkauksen seurauksena tuhansia vuosia sitten. Silloin osa saaresta vajosi Egeanmereen ja kaldera eli syvä laguuni muodostui. Silloin muodostui myös myytti kadonneesta Atlantiksesta eli onnellisten saaresta.

Santorinin lomakohteet
Kamari
Kamarin kylä on Santorinin turistikylä. Se sijaitsee Santorinin itäreunalla ja siellä on noin kilometrin pituinen mustakivinen laavahiekkaranta ja kristallinkirkas merivesi. Kamarissa on paljon kauppoja, tavernoja ja ravintoloita. Iltaisin Kamarissa on paljon vilinää, kun ihmiset kerääntyvät kaduilla syömään ja tekemään ostoksia. Kamari on mukava tukikohta Santorinin matkalle, koska siellä on hyvät lomapalvelut ja siitä on lyhyet välimatkat muihin Santorinin kohteisiin. Kamari on Santorinin paras lapsiperhekohde, koska siellä maasto on tasaista ja mitään jyrkkiä pudotuksia ei ole.
Oia

Oia on kuuluisa upeista auringonlaskuistaan. Kun aurinko lähtee painumaan mailleen, niin vuorten reunusta täyttyy ihmisistä ja hetki on lähes taianomainen. Oia on taiteilijoiden ja käsityöläisten suosima asuinpaikka ja siellä kannattaa vierailla lomansa aikana.
Caldera ja Fira

Calderan harjalla sijaitsee Santorinin pääkaupunki Fira. Pienet valkoiseksi kalkitut talot kohoavat vuoren rinteillä. Imeroviglin kylä ja Firostefanin kylä sijaitsevat lähellä Firaa vuoren seinämällä. Firassa on paljon ihmisiä, kauppoja ja ravintoloita, mutta Imeroviglissä ja Firostefanissa on vain pari kauppaa ja muutama ravintola. Firan ravintoloiden kattoterasseilta avautuvat hulppean kauniit maisemat merelle päin ja hyvästä ruoasta nauttiessa on upeaa katsella kauniita sinivalkoisia maisemia.
Calderan alueella on upeita maisemia ja kamera on syytä olla mukana kaikkialla missä ikinä liikkuukin. Siellä on paljon matkailijoita kaikkialta maailmasta, joten ihmisvilinään on syytä varautua. Firan satamasta pääsee ylös Firan kaupunkiin nousemalla 600 porrasta, jotka nousevat ylös vuorenseinämää pitkin. Ne voi joko kävellä tai nauttia matkasta aasin selässä, myös köysiratakyyti on mahdollista. Jos ei omista kovin suurta seikkailuintoa, niin onneksi Firan kaupunkiin pääsee myös tietä pitkin muista saaren osista.
Perissa / Perivolos

Santorinin kaakkoisosassa sijaitsee Perivolos/Perissan lomakohde. Siellä on musta laavakiviranta, jonka vierellä kulkee rantakatu mukavine ravintoloineen ja tavernoineen. Rantakadun varrella on myös paljon kahviloita ja baareja ja pari yökerhoa ja Perissan pääkadulla on ravintoloita vieri vieressä. Perivoloksen rannalla on hyvät vesiurheilumahdollisuudet sekä aurinkotuoleja vuokrattavana.
Santorinin kulkuyhteydet
Bussit
Santorinilla pääsee kätevästi liikkumaan paikallisbusseilla. Keskusbussiasema sijaitsee pääkaupungissa Firassa ja sieltä on hyvät yhteydet eri puolille saarta. Esimerkiksi saaren suurimmasta lomakeskuksesta Kamarista on bussiyhteys Firaan joka päivä puolen tunnin – 45 minuutin välein kello 7.30 – 24. Bussikyyti yhteen suuntaan maksaa 1,40 euroa. Firasta pääsee bussilla edelleen Oiaan ja Imerovigliin. Suosituimpina lomakuukausina busseissa on ahdasta, koska matkailijoita on liikkeellä niin paljon. Bussien aikataulut myös vaihtuvat paikalliseen tapaan hyvinkin nopealla aikataululla.
Taksit
Santorinin saarella ajaa noin 40 taksia. Taksin saa parhaiten tilaamalla sen oman hotellinsa vastaanotosta. Päätaksiasema on pääkaupungissa Firassa keskusaukion lähellä. Santorinin takseissa ei ole taksamittareita, mutta kuljettavat noudattavat taksihinnastoa. Hinnaston mukaan matka Kamari – Fira maksaa 10 euroa ja Fira – Oia 15 euroa. Taksin voi saada myös lennosta, mutta usein takseja ei ole vapaana.
Laivat
Santorinilta on hyvät laivayhteydet monille muille Kreikan saarille. Santorinin lomaansa voi siis aivan hyvin yhdistää saaritutustumisen jollekin toiselle Kreikan saarelle. Esimerkiksi Iokselle matka kestää vain puolitoista tuntia ja maksaa 10 – 20 euroa ja Naxokselle laivamatkalla on pituutta 3,5 tuntia ja hintaa kertyy 16 – 30 euroa. Saarten väliset lautat liikennöivät Athinionin satamasta, joka sijaitsee noin 6 km päässä Kamarista koilliseen päin.
Autot ja autonvuokraus Santorinilla
Autonvuokraus on todella suosittua Santorinilla, sillä omalla vuokra-autolla pääsee näkemään maisemia paljon enemmän, kuin mitä ilman autoa pystyy. Autonvuokraus on suomalaisiin hintoihin nähden hyvin edullista ja autolla on turvallisempaa liikkua kuin vuokraskootterilla. Auton voi varata oman matkatoimiston kautta jo koti-Suomesta tai sitten vasta paikan päällä.

Santorinin nähtävyydet, jotka ovat suosituimpia Santorinin matkailijoiden vierailukohteita ovat:
AKROTIRI

Akrotiri on Santorinin kaikkein tärkein nähtävyys. Se on pieni kylä, joka sijaitsee kalderan alakärjessä. Akrotiri tarkoittaa suomeksi niemeä ja siellä on myös samanniminen kukkula, jolla on majakka. Akrotirissa on meneillään arkeologiset kaivaukset, jotka alkoivat vuonna 1967. Kaivaukset aloitti alun perin professori nimeltään Spyros Marinatos, joka halusi todistaa, että Kreetan minolaisen kulttuurin tuho johtui tulivuorenpurkauksesta Santorinilla. Kaivaukset ovat onnistuneet menestyksekkääksi ja paljon uutta minolaisen kulttuurin vaiheista on selvinnyt. Tätä paikkaa pidetään yhtenä Euroopan tärkeimmistä arkeologisista kaivauspaikoista. Tällä hetkellä kaivausalue on sortuman vuoksi suljettuna.
PYRGOS
Pyrgos on keskiaikainen linnoituskylä, jossa asuu noin 450 asukasta. Pyrgos on rakennettu korkealle kukkulan laelle ja sitä ympäröivät keskiaikaisen muurin rauniot. Nykyään talot ovat levittäytyneet myös muurien ulkopuolelle ja kylästä on muodostunut suurempi. Pyrgoksessa on edelleen aistittavissa keskiaikainen tunnelma ja siellä kannattaa ehdottomasti vierailla Santorinin loman aikana. Kylään on melko hankala kivuta, mutta henkeäsalpaavat maisemat korvaavat kyllä vaivannäön. Kylässä on myös monia kauniita ikivanhoja kirkkoja, vanhin kirkko on peräisin 1000-luvulta.
MESA GONIA
Mesa Gonia on santorilainen kylä, joka tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1956. Kylä oli vielä sitä ennen täynnä elämää, mutta järistyksen jälkeen suurin osa kyläläisistä muutti pois ja jätti talonsa tyhjilleen. Nyt tunnelma kylässä on aavemainen. Matkailija voi tutustua Mesa Goniassa aitoon kreikkalaiseen kylään kaikessa rauhassa ilman pelkoa siitä, että paikalliset asukkaat häiriintyisivät. Kylä sijaitsee noin 6 kilometrin päässä pääkaupungista Firasta.
ANTIIKIN THIRA

Antiikin Thirassa voi nähdä Santorinin vanhan pääkaupungin rauniot. Ne sijaitsevat 350 metrin korkeudessa Mesa Vuonon vuorella aivan Kamarin lomakohteen ja Perissan lomakohteen keskellä. Antiikin Thira koostuu monista päällekkäisistä asutuksista, jonka vanhimmat löydöt ovat peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua. Tuoreimmat löydöt ovat peräisin bysanttilaiselta kaudelta. Raunioilta avautuvat upeat näköalat.
TULIVUORI
Aivan kalderan keskellä ovat tuliperäiset saaret. Niitä on kaksi ja niitä kutsutaan yhteisnimellä the vulcano eli tulivuori. Vanhempi tulivuori Palea Kameni muodostui noin kaksi sataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja uudempi Nea Kameni muodostui 1500-luvulla. Nea Kamenin monet kraaterit ovat edelleen aktiivisia ja ne tupruttelevat välillä höyryä. Nea Kameni purkautui viimeksi vuonna 1950, jolloin purkaus kesti vain kolme tuntia. Saarella on pari pientä satamaa, joista nousee polkuja kraatereille. Siellä voi halutessaan mennä vierailemaan. Myös Palea Kamenilla voi käydä vierailulla. Siellä ei ole varsinaisia kraatereita, mutta siellä on mielenkiintoisia kuumia lähteitä, joissa voi kylpeä.
Tekemistä Santorinilla
Santorilla tärkein tekeminen on maisemien ihailu. Kamera kannattaa pitää mukana, missä ikinä liikkuukin. Siellä on valkoisia pieniä kyliä kauniine sinisine kupolikattoineen, ihania kukkaistutuksia, jylhiä maisemia, laavakivirantoja, aaseja, kirkkoja ja tuulimyllyjä. Santorinilla näkee kaikkea sitä, mikä on aiemmin ollut tuttua vain Kreikan postikorteista. Maisemia pääsee luonnollisesti ihailemaan parhaiten, jos on hieman aktiivinen. Saarella kannattaa liikkua mahdollisimman paljon kävellen tai pyöräillen. Jos ei urheilu kiinnosta, niin Santorinilla on myös suosittua vuokrata skootteri tai mönkijä ja käydä sillä tavalla tutustumassa pieniin kyliin. Santorinin välimatkat ovat melko lyhyet ja kymmenen kilometrin välimatka on jo suuri Santorinin mittakaavassa.
600 porrasaskelmaa Firan kaupunkiin
Hauska kokemus on kulkea Firan satamasta ylös Firan kaupunkiin, sillä matka on melko raskas, 600 porrasaskelmaa, mutta se on ehdottomasti vaivan väärtti. Maisemat alas kalderan seinämältä ovat todella upeat ja kun pääsee perille kaupunkiin, niin on todella voittajaolo. Matkan voi kulkea ylös myös aasin selässä, jolloin omia jalkoja ei tarvitse rasittaa, mutta hieman voi käydä sääliksi aasia, joka joutuu niin kovasti raatamaan. Köysiratakyyti on myös mahdollinen ja se on aika hurjaa kyytiä ja sitä ei voi suositella ahtaanpaikankammoisille.
Patikointireitit
Santorinilla kulkee eripituisia patikointireittejä ja omalta matkaoppaalta kannattaa pyytää reittikartta. Esimerkiksi Kamarin kylästä menee mukava patikkareitti ylös Mesavuonolle tai antiikin Thiran raunioille. Suosituin patikointireitti kulkee Santorinilla pääkaupungista Firasta auringonlaskujen Oiaan vuorenseinustaa pitkin. Matka kestää noin kolme tuntia ja on pituudeltaan 13 kilometriä. Tie on vaihtelevaa, paikoin päällystettyä pikkutietä ja paikoin pientä polkua. Upeat maisemat korvaavat vaivannäön ehdottomasti.
Kamarin aktiviteetit
Kamarin rannoilla on hyvät mahdollisuudet harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten purjelautailua ja vesihiihtoa. Rannat soveltuvat myös hyvin snorklaamiseen, sillä ne syvenevät melko nopeasti ja vesi on aivan kirkasta. Kamarissa on myös ulkoilmaelokuvateatteri, joka on mielenkiintoinen kokemus suomalaiselle. Kamarissa on myös tenniskenttiä ja kuntosali.
Sukelluskoulu
Perissassa toimii Santorinin sukelluskoulu, jossa voi käydä eri tasoisia sukelluskursseja ns. PADI-kursseja. Sukellusretkiä tehdään muun muassa luoliin, tulivuoren lähelle ja riutoille. Vedenalaiset laavamaisemat ovat todella näyttäviä.
Ostokset Santorinilla
Santorinin pääkaupungissa Firassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Muissa kohteissa ostosmahdollisuudet ovat melko rajalliset. Käsityöliikkeiden ja taiteen ystäville Fira ja Oia tarjoavat erittäin hyviä shoppailumahdollisuuksia. Saaren omat tuotteet, kuten viinit, ovat suosittuja tuliaisia saarelta.
Santorinin viinitarhat
Santorinilla on monta viinitilaa, jotka ottavat mielellään vastaan matkailijoita ja esittelevät viinejään. Viininviljely Santorinilla on todella haastavaa ja Santorinin viineillä on monia tyypillisiä piirteitä, joihin saattaa helposti ihastua. Poikkeamalla viinitilalle saa takuulla hyviä ja edullisia kotiinviemisiä. Viinitarhavierailuilla yleensä myös maistellaan heidän tekemiään viinejä.
Excellent shot! The blue of the dome and the ocean water match perfectly