Kreeta – monipuolinen lomasaari Kreikassa

Kreeta on ihana lomasaari Välimeressä ja se on ehdottomasti yksi suomalaisten suosikkikohteista kesäkaudella. Kreeta on monipuolinen lomasaari, sillä siellä on monia erilaisia kaupunkeja ja kyliä joissa voi lomaansa viettää.

Kreeta on Kreikan suurin saari ja sen pinta-ala on 8261 neliökilometriä. Siellä on asukkaita 245 000. Saaren pituus on 250 kilometriä. Saarella maasto on erittäin vaihtelevaa. Keskellä Kreetaa on suuri vuorijono, jonka korkeimmat huiput nousevat aina kahteen kilometriin saakka ja ovat osan vuodesta lumen peitossa. Näiden vuorten välissä on ihania laaksoja ja tasankoja. Ilmasto on leuto ympäri vuoden, etelä-Kreetalla on yleensä pari astetta lämpimämpää kuin pohjoisessa.

Hania

Hania on ihana virkeä kreetalainen pikkukaupunki. Se on sekoitus vanhaa ja uutta. Hanian keskus on viehättävä venetsialainen satama, jonka reunamilla on kymmenittäin sieviä kreikkalaisia tavernoja. Se on Hanian iltaelämän keskus. Sataman länsipuolella on Hanian uimaranta, joka on ihan hieno, mutta ei saaren parhaita. Haniassa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet, sillä siellä on paljon pieniä putiikkeja, jotka kutsuvat matkailijoita tutkimaan mitä niillä on tarjolla. Hanian suurin nähtävyys ovat venetsialaisen muurin jäännökset satamassa sekä Hanian lukuisat kirkot ovat myös tutustumisen arvoisia paikkoja.

Platanias

Plataniaksen rannikkoon kuuluu Agia Apostoli, Kato Stalos, Agia Marina ja Maleme. Nämä rantalomakohteet ovat rannikolla vieri vieressä Haniasta länteen päin. Plataniaksen lomakylä on kaikkein vilkkain näistä vaihtoehdoista ja muut ovat erittäin pieniä ja viehättäviä kyliä. Kaikille näille on tunnusomaista, että niillä on upeat rannat, joissa lapsiperheetkin viihtyvät hyvin. On myös jonkun verran ostosmahdollisuuksia ja kreikkalaisia ravintoloita, joissa voi nautiskella paikallisesta ruoasta. Plataniaksessa on jonkun verran iltaelämää, mutta ei mitään suuria discoja. Kylät sijaitsevat kuitenkin vain noin 5 – 10 kilometrin päässä Haniasta, että sinne pääsee helposti haluttaessa vilkkaampaa menoa.

Kalives

Kalives on Haniasta itäänpäin noin 18 kilometrin päässä. Se on ihana perin kreikkalainen kylä, jossa paikalliset ja matkailijat elävät sulassa sovussa keskenään. Siellä on ihana ranta ja jonkun verran matkailupalveluita. Luonto on ihastuttava, joten patikointikengät kannattaa ehdottomasti pakata Kalivesiin mukaan.

Rethymnon

Rethymnon on suosittu lomakohde ja mukava kreikkalainen kaupunki. Siellä on paljon elämää; ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja yöelämää. Rethymnonissa on paljon uudisrakennuksia, mutta vanhassa kaupungissa myös vanhanaikaisia. Useimmat rakennukset ovat peräisin venetsialaiselta tai turkkilaiselta ajalta. Rethymnonissa on kilometrien pituinen hienohiekkainen ranta. Tärkein nähtävyys on Fortezan linnoitus ja siinä yhteydessä oleva arkeologinen museo.

Georgioupoli

Georgioupoli on ihana pieni rantalomakohde Rethymnonin ja Hanian puolessa välissä. Siellä asuu noin 400 kreikkalaista ja siellä on perinteinen tunnelma. Georgioupolissa on kaunis Almyrojoen suisto, jossa elää paljon harvinaisia lintuja ja hiekkaranta siellä on myös upea.

Paleohora

Paleohora on Kreetan paras rantakohde ja se on erityisesti surffaajien suosiossa. Se on täysin aito kreikkalainen kylä, vaikka siellä kesäisin onkin paljon matkailijoita. Tunnelma on viehättävä. Tärkein nähtävyys Paleohorassa ovat venetsialaisen linnoituksen rauniot.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos on kreetalainen aito kaupunki, jossa on paljon tekemistä. Siellä on hyvät ostosmahdollisuudet, vilkasta iltaelämää ja paljon ravintoloita, joissa voi nauttia ihanasta ruoasta. Kaupungin ranta on melko vaatimaton, mutta lyhyen kävelymatkan päässä on hieno uimaranta.

Lähde lomalle Kreetalle:

  • Apollomatkat
  • Lomamatkat
  • Air Finland Holidays

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *