Island Hopping Kreikan saaristossa

Lähdimme saarihyppelyreissulle Kreikkaan kesälomalla. Tarkoitus oli laittaa vain reput selkään ja katsoa mille saarille tiemme vie.

Ennen matkaa

Ainoat kiinteät asiat, jotka teimme kotimaasta käsin, olivat lentojen varaaminen sekä ensimmäisen yön majoituksen varaaminen Ateenasta. Varasimme meno-paluu lennot Ateenaan, niin että meillä oli 10 vuorokautta aikaa olla perillä. Ateenan hotellin valitsimme hotels.comista aivan summanmutikassa, koska emme olleet ikinä aiemmin käyneet Ateenassa, emmekä tunteneet kaupunkia yhtään. Selvitimme myös internetistä tietoja meitä kiinnostavista saarista. Lähinnä nimien perusteella sekä sen perusteella millainen mielikuva meillä oli saarista. Selvitimme, että laivoja kulkee Ateenan Pireuksen satamasta kaikille saarille todella usein ja laivafirmoja oli monia, joten emme varanneet mitään laivalippuja vielä etukäteen. Sekin olisi onnistunut jo Suomesta käsin. Laivojen hinnat myös vaikuttivat varsin kohtuullisilta. Hinnat olivat vain muutamia kymmeniä euroja, tietysti matkan pituudesta riippuen.

Ateenassa

Ateena näytti olevan jättisuuri kaupunki. Suurempi, kuin mitä olimme kuvitelleet. Saavuttuamme perille otimme taksin suoraan hotelliin ja lähdimme katselemaan hotellin ympäristöä. Kuinka ollakaan siinä aivan vieressä oli kreikkalainen matkatoimisto, jonka ikkunassa oli matkatarjouksia kreikan saarille. Menimme toimistoon ja tutustuimme siellä tarjouksiin ja varasimme lauttamatkan sekä 3 yön yöpymisen Mykonokselle. Se oli edullista ja liian näppärää. Mykonos oli se Kreikan saari, joka meitä oli alun perinkin kiinnostanut kaikkein eniten, koska siellä on kaunista useissa postikorteissa kuvattua maisemaa ja kauniita sinivalkoisia tuulimyllyjä ja kirkkoja.

Pireus

Pireuksen satama oli todella suuri ja siellä oli vieri vieressä eri laivayhtiöiden kioskeja, joissa myytiin lippuja saarille. Reppureissaajia oli paljon ja näytti olevan todella yleistä marssia vain lippuluukulle ja ostaa lippu seuraavaan lähtevään lauttaan, ilman mitään ennakkovarausta. Me olimme liikkeellä kesäkuussa, eli hieman ennen varsinaista sesonkia. Meidän laivamme oli iso, melkein Ruotsinlaivan kokoinen laiva. Osa laivoista oli pieniä ja osa oli katamaraaneja, jotka kulkivat puolet nopeammin, mutta matkan hintakin oli sitten tuplahinta. Laivamatka Mykonokselle ei kestänyt kauaa ja saavuimme perille kätevästi. Laiva ei todellakaan ollut niin hieno kuin mihin Suomessa olemme tottuneet vaan päinvastoin se oli erittäin vanha ja palveluiltaan huono.

Mykonos

Mykonos on todella kaunis paikka. Mykonoksen satamassa oli jos jonkinlaista majoituksen tarjoajaa. Paikalliset majoitusyrittäjät huutelivat: ”room for 50 euros, room for 40 euros” ja niin edelleen. Nyt huomasimme, että saarille voi helposti saapua ilman mitään tietoa majoituksesta ja majoitus varmasti järjestyy paikan päällä. Hinnat näyttivät olevan suhteellisen edullisia kuin mitä odotimme, vaikka Mykonos on yksi kalleimmista Kreikan saarista. Hotellimme osoittautui olevan keskustan reunamilla, meillä oli sievä pieni huone pienessä kreikkalaisessa talossa, hyvin idyllinen siis. Meillä oli myös oma pieni patio kauniine kukkaistutuksineen ja loikoilevine kissoineen.

Mykonos on todella muodikas saari ja kuuluisa vauhdikkaasta ja vapaasta yöelämästään. Päivisin se on kaunis ja ihanat pienet kujat pikkukauppoinaan kiemurtelevat ristiin rastiin. Ravintoloissa ja kaupoissa oli melko kallista, joten täytyi aina katsoa, että mitä ostaa. Rantoja ei ollut keskustan lähellä vaan rannalle täytyi mennä aina paikallisbussilla. Mietimme minne seuraavaksi menisimme ja päätimme lähteä Parokselle kolmen yön Mykonoksen reissun jälkeen.

Paros

Ostimme pienestä matkatoimistokojusta lipun Paroksen lautalle ja pääsimme sinne muutamassa tunnissa. Satamassa meitä oli vastassa taas suuri joukko huoneen tarjoajia. Hinnat tuntuivat olevan melko samat kaikilla ja lähdimme erään herran matkaan, joka tarjosi meille huonetta rannan läheisyydestä 40 eurolla per yö. Paikka oli ok ja varasimme sen kolmeksi seuraavaksi päiväksi.

Paros on yksi pääsaarista ja eräänlainen laivaliikenteen keskus. Mikään matkatoimisto ei tee sinne seuramatkoja, joten siellä oli todella aito kreikkalainen kylätunnelma. Mielestämme maisemat siellä eivät olleet aivan yhtä kauniit kuin Mykonoksella, jonka olimme jättäneet taaksemme. Papat istuivat puiden suojassa ja pelasivat tammea ja ihmiset olivat ystävällisiä. Hintataso oli edullisempi ja ostoksiakin oli mukava tehdä. Pienessä matkatoimistossa oli hyvä tarjous Naxokselle, joten suuntasimme sinne seuraavaksi.

Naxos

Matka taittui tällä kertaa superhienolla uudella katamaraanilla aivan yhtä nopeasti kuin meno Helsingistä Tallinnaan. Se lautta oli hieno Dolphins Ferriesin lautta ja hinta oli korkeampi, mutta matkakin oli sitten aivan luksustasoinen. Naxos on aiempina vuosina ollut suomalaisten matkanjärjestäjien listoilla, joten se oli enemmän tyypillinen kreikkalainen turistikohde, jossa osa ruokalistoistakin löytyi jopa Suomen kielellä. Naxos kuitenkin oli todella viihtyisä paikka ja siellä oli erittäin kaunis keskusta, joka aina iltaisin kuudesta alkaen suljettiin kokonaan autoliikenteeltä. Siellä oli myös upeat rannat, loivasti syvenevät ja hienohiekkaiset. Se oli myös ehdottomasti edullisin näistä käymistämme saarista. Ravintoloista sai valita viidellä eurolla ruoan ja viinipullo maksoi myös vain muutaman euron. Pidimme Naxoksesta todella paljon ja olisimme halunneet jäädä sinne pidemmäksikin aikaa kuin vain kolmeksi yöksi. Mutta meillä oli ostettuna jo lentoliput Ateenasta takaisin Helsinkiin, joten oli pakko lähteä takaisin. Viimeisin jännitysmomentti tuli siitä, että lauttamme takaisin Ateenaan oli todella myöhässä ja pelkäsimme, että myöhästymme lennoltamme. Lisäksi Ateenassa oli aivan kamalat liikenneruuhkat, joka aiheutti meille lisäpaniikkia. Lopulta saavuimme lentokentälle silloin, kun lähtöselvitys oli jo sulkeutumassa ja onneksemme ehdimme mukaan.

Matkan jälkeen

Matkan jälkeen oli tunne, että oli upea ja onnistunut reissu. Kreikan saaristoon on todella helppoa lähteä omin päin retkeilemään. Ja halutessaan voi vaikka varata edullisen äkkilähdön jollekin saarelle ja ei käytäkään paluulentoa, ja vaan lähtee jatkamaan reissua omin päin. Usein nimittäin äkkilähtö viikoksi saattaa olla edullisempi kuin se, että ottaa reittilennon plus majoituksen muutamaksi päiväksi. Näin ajattelimme tehdä ensi kesänä. Kreikan saaristossa on vielä monia meitä kiinnostavia saaria, kuten Ios ja Santorini. Jassas!

Join the Conversation

1 Comment

  1. Kivalta kuulosti teidän reissu, mutta pari juttua jäi ihmetyttämään. Mistä olet Naxoksella löytänyt suomenkielisiä ruokalistoja? Olen ollut siellä yhteensä melkein kolme viikkoa parina kesänä ja en ainoaankaan törmännyt. En myöskään moniin suomalaisiin vaikka Apollomatkat sinne matkoja tekeekin. Ja toinen juttu on Paros ja turismi. Siellä on vähintään yhtä paljon turisteja kesäisin kuin Naxoksella jos ei enemmänkin 🙂 Se kun on lauttaliikenteen risteyksessä ja sinne jää paljon varsinkin reppureissaajia.

    Seuraavalle saarihyppelylle suosittelen kyllä Santorinia myös jos hienoista maisemista tykkäätte. Majoitus Oian kylästä ja siitä ei maisemat paljon parane 🙂 Ioksella oli pääasiassa ruotsalaisia ja norjalaisia humalaisia nuoria, mutta sekin ihan käymisen arvoinen paikka. Meillä ensi kesänä lisäksi myös Syros listoilla ja menemme ensimmäistä kertaa katsastamaan Mykonoksen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *