Kreikkalainen ruoka

Kreikkalainen ruoka on ehkä parasta maailmassa.Se on hyvin samanlaista kuin kotoinen suomalainen ruoka. Monet ruuat valmistetaan uunissa tai pitkään hauduttamalla eikä mausteita ja rasvaa säästellä. Kreikassa ravintoloissakin monet ruuat tarjoillaan saviruukuista, joissa ne on valmistettu uunissa ja siitä syötäessä ruoka säilyy lämpimänä pitkään eikä jäähdy nopeasti pöydässä.

Tunnetuin kreikkalainen ruoka on tietenkin kreikkalainen salaatti, jonka perusraaka-aineeksi kuuluu feta juusto. Feta juuston kanssa salaattiin kuuluu tomaatit, kurkut ja paprikat. Makua tulee sipulista ja oliiviöljystä, jota joskus laitetaan vähän turhankin paljon ja koko salaatti ui oliiviöljyliemessä. Myös mustat oliivit kivellä ovat perinteisesti kreikkalaisessa salaatissa. Salaattia syödään melkein milloin vaan ja se sopii hyvin vaikka lounaaksi kuuman rantareissun jälkeen yhdessä leivän ja tsatsikin kanssa.

Lihavartaat (souvlaki) ja lihapadat () ovat myös perinteisiä kreikkalaisia ruokia. Pastitsio muistuttaa kotimaista makaroonilaatikkoa ja sekin tarjoillaan yleensä saviruukussa eikä annosten koossa säästellä.

Moussaka muistuttaa etäisesti kotoista perunalaatikkoa ja se tehdään munakoisosta ja peruvasta ja tarjoillaan yleensä saviruukusta kreikkalaisessa ravintolassa.

Ruoan kanssa voi juoda retsinaa eli pihkalla maustettua valkoviiniä, joka tuimasta maustaan huolimatta maistuu hyvin Kreikan kuumassa illassa.

Ruuan jälkeen maistuu yleensä voimakkaasti aniksella maustettu Ouzo. Jota voi myös laimentaa kylmällä vedellä, jolloin kirkas juoma muuttuu vähän sameaksi. Ouzoa tarjoillaan kylmänä. Ouzo on myös hyvä tuliainen kotiin ja sitä myydään erilaisissa ja muotoisissa pulloissa melkein kaikissa marketeissa.

Makean himoin yllättäessä ja pikku nälkään kreikasta löytyy monia leipomoita, joista saa hyvää ruokaa vaikka rannalle ja pikkunälkään päivällä. Lehtitaikinaan tehdyt piirakat sisältävät fetaa ja pinaattia suolaiseen nälkään ja makean himoon löytyy suklaalla täytettyjä croissantteja ja muita lehtitaikina levonnaisia.

Pikaruoasta nauttivat voivat napata snäkäriltä Gyros Pita leivän, jonka pitäleivän sisällä on kebab lihaa muistuttavaa gyros lihaa ja ranskalaisia yhdessä vihannesten. Se muistuttaa kotimaastakin saatavia turkkilaisia kebab-leipiä, joissa on lihaa ja salaattia, mutta ei herkullisia ranskalaisia kuten Gyros Pitassa.

Kreikassa myös kreikkalainen Mythos lager olut maistuu kuumassa illassa ja se on yleensä sitä halvinta olutta lähimarketeissa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *