Hania Kreeta – viehättävä satamakaupunki

Hania on viehättävä kreikkalainen kaupunki Kreetalla. Kreetan maisemat ovat vaihtelevat ja Hania sijaitsee ihanalla paikalla lumihuippuisten vuorten ja turkoosin Välimeren välissä. Hania on sekoitus uutta ja vanhaa. Se on monipuolinen lomakohde, josta löytyy jokaiselle varmasti jotain mielenkiintoista. Haniasta pääsee helposti patikoimaan vuoristoille Lefka Orille, jos haluaa nähdä upeita maisemia ja hurjia rotkoja. Hanian ulkopuolella rannikolla on monia ihania lomakyliä muun muassa Platanias, Agia Marina ja Kato Stalos, joissa voi asua Hanian keskustan hälinästä sivussa, mutta silti niin lähellä.

Hania on historiallinen kaupunki. Venetsialaiset valloittajat ovat rakentaneet Hanian Kudonian antiikinaikaisen kaupungin kiville. Haniassa on kaksi osaa, jotka päätiet jakavat toisistaan. Kaupungin vanhan osan sydän on venetsialainen satama, joka on aivan ihana. Se on myös osa Unescon maailmanperintölistaa. Satamassa on vieri vieressä pieniä tavernoja ja ruoan tuoksu on ihana. Varsinkin illalla, kun aurinko on laskenut, on vaikuttavaa, kun tavernojen valot heijastuvat veteen ja musiikki sekoittuu iloiseen puheensorinaan. Uusi kaupunginosa puolestaan on täynnä virastoja ja kauppoja ja se on menevä liike-elämän keskus modernine rakennuksineen. Agoran kauppahalli on kaupungin sydän ja siellä kannattaa ehdottomasti loman aikana vierailla tutustumassa kreetalaiseen ruokakulttuuriin.

Nähtävyydet

Haniassa on aivan venetsialaisen sataman lähellä Arkeologinen museo ja Merenkulkumuseo. Haniassa on myös Sotamuseo sekä Historiallinen museo. Nämä ovat hyviä vierailukohteita historian ystäville. Malemen kylässä noin parinkymmenen kilometrin päässä on toisen maailmansodan aikainen saksalaisten hautausmaa. Agia Triadan luostari Akrotirin niemimaalla on myös mielenkiintoinen retkikohde.

Harrastusmahdollisuudet

Haniassa voi harrastaa melkein mitä vain. Patikointi- ja pyöräilymaastot ovat loistavat ja vuoristo tarjoaa mieleen painuvia elämyksiä. Suosituimmat retkikohteet vuoristossa ovat Samarian, Milin ja Imbrosian rotkot. Vesiurheilumahdollisuudet ovat myös hyvät, voi esimerkiksi ajaa jet skillä tai vesihiihtää, voi myös osallistua banaaniveneajelulle tai liitovarjoliitoajelulle. Sukeltaminen ja snorklaaminen ovat suosittuja, sillä vesi on ihanan kirkasta ja vedenalaista maailmaa pääsee näkemään hyvin. Haniassa voi myös pelata tennistä tai minigolfia tai pelata jalkapalloa tai lentopalloa. Golfin ystäville Crete Golf Club sijaitsee hieman pidemmän matkan päässä Hersoniksossen lomakylässä noin 90 kilometrin päässä Haniasta.

Ostosmahdollisuudet

Haniassa on hyviä ostosmahdollisuuksia. On paljon pikkuputiikkeja kuin myös suurempiakin kauppoja. Hinnat ovat yleisesti hieman edullisempia kuin Suomessa. Varsinkin käsityöt ovat edullisia ja niitä kannattaa ostaa kotiin viemisiksi. Suosittuja tuliaisia ovat erilaiset mausteet ja kreikkalaiset tuotteet kuten oliiviöljy ja luonnonsaippuat. Markkinoilta voi tehdä edullisia löytöjä.

Rannat

Hanian reunasta itään päin jatkuu uimarantoja aina 25 kilometrin matkan ajan. Useimmilla rannoilla on EU:n sininen lippu, joka tarkoittaa että uimavesi on puhdasta ja rannalla on hyvät palvelut. Osa rannoista on vilkkaita ja osa rauhallisia. Rannat sopivat myös lapsimatkaajille erinomaisesti.

Katso tästä edulliset matkat Haniaan:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *